Logga in

Så funkar det - friflyg

Skärmflyg - Så funkar det!

En förtitt

En av startmetoderna är vinschning. Kolla in filmen från Söderköping nedan som visar hur det går till!

Film av Jens Tärning under ett vinschdrag i söderköping

(Om YouTube filmen ovan inte fungerar försök ladda ner den här;

Om sporten

vinsch.jpg
Detta är en av de vinchar vi använder i Norrköpings Skärmflygklubb.

En flygskärm startar man alltid från marken. Man hoppar alltså inte på samma sätt som med en fallskärm. Piloten ser alltid till att skärmen är helt utvecklad innan hen bestämmer sig för att flyga iväg. Detta genom att dra upp skärmen mot vinden, ungefär som en drake. Man startar antingen från ett berg eller från platta backen med hjälp av bogsering. (Alternativt har man en paramotor på ryggen.)

Flygskärmarna har dock sitt ursprung i just fallskärmar. Sporten började ta fart i början på 80-talet någonstans i Alperna. Man hade styrbara fallskärmar som man startade från bergssluttningar. Ganska snart ville man ha bättre prestanda och började tillverka fallskärmar som passade just glidflygning bättre. Numera har en flygskärm och en fallskärm ganska lite gemensamt. Speciellt skiljer sig poängen mellan de två. En skärmflygare strävar efter att vara uppe så länge som möjligt i luften medan en fallskärmshoppare oftast är ute efter att falla fritt så länge som möjligt utan skärm.

Med hjälp av termik, d.v.s. varmare luft som stiger i omgivande kallare luft, kan man nå mycket höga höjder. Man kan också flyga på ett s.k. hang. Det innebär att man flyger på en sluttning där markterrängen gör att vinden tvingas uppåt. Finns inte några uppåtvindar sjunker alltså skärmen mot marken helt enligt naturlagarna.

Vem kan börja?

Skärmflygning är en sport för alla men man måste ha en licens. Man får börja gå kurs när man fyllt 15 år och det finns piloter som är fyllda 70 och mer. Sporten lämpar sig lika väl för både män och kvinnor. Det finns inga formella medicinska krav för att få skärmflyga. Man kan säga att uppfyller man kraven för att ta bilkörkort och är i sådan fysisk form att man kan bära sin utrustning, som väger ca 15-20kg, har man förutsättningarna.

Är det farligt?

para_jfr.jpg
Det är stor skillnad mellan en ny och en gammal skärm!

Visst, skärmflyg är en potentiell farlig sport på samma sätt som t.ex. dykning eller motorcykelåkning. Den absolut största olycksrisken är att flyga i för dåligt väder eller på olämpliga platser. Att bedöma det är inte alltid så lätt varför man som nybörjare inte bör flyga ensam. För att öka riskmedvetandet ges säkerheten stort utrymme på den kurs man måste gå för att få börja flyga (se mer nedan). Med sunt förnuft och förstånd att lyssna på mer erfarna piloter minimerar man riskerna. Det kanske vanligaste är en vrickad fot om man trampar snett eller en stukad handled om man faller och tar emot sig. Säkerheten på nya flygskärmar ökat avsevärt sedan början av 90-talet, trots kraftigt förbättrade prestanda. Obligatorisk skyddsutrustning är hjälm, kängor, sele med ordentligt ryggskydd och nödskärm. Skärmarna klassas enligt en europanorm i 4 olika klasser (A till D) beroende på hur avancerade de är. Som nybörjare börjar man oftast med en klass A skärm.

Hur börjar jag?

För att få skärmflyga måste man inneha skärmflyglicens. En sådan får man efter avslutad kurs hos en av Svenska Skärmflygförbundets (SSFF) godkända instruktörer. I Norrköpings Skärmflygklubb rekommenderar vi att gå en kurs hos någon skola i närområdet (t.ex. Örebro eller Stockholm). Emellanåt, beroende på intresse, genomförs också kurser i klubbens regi. Kontakta gärna styrelsen om du är intresserad!

Det finns flera olika behörigheter för skärmflyg. Student kallas grundutbildningen. En student får en eller flera olika behörigheter beroende på vilken kurs man väljer att gå; bergsbehörighet, hangbehörighet och vinschbehörighet. Bor du i mellansverige rekommenderas att ta vinschbehörighet till att börja med. Bergsbehörighet är vanligt att kombinera med en resa.

När man erhållit licens ansluter man sig till en skärmflygklubb, t.ex. Norrköpings Skärmflygklubb :), och får sedan med vissa begränsningar börja flyga själv.

Vad kostar det?

En grundkurs (student en behörighet) kostar oftast runt ca 8000 kr på en skola. Tillkommer en avgift 1400kr (år 2015) till SSFF. Kursen brukar vara ca 5-10 dagar beroende på väder.

Utrustning kan man köpa begagnad från ca 15000 kr eller ny från ca 30000 kr. Vill du köpa begagnad utrustning rekommenderar vi att du tar kontakt med någon i vår klubb så att du kan få hjälp. Till sist tillkommer klubbmedlemsavgift och avgift till Svenska Skärmflygförbundet (SSFF).

Lite mer...

Som skärmflygpilot måste man bereda sig på att sporten är mycket väderkänslig. Det blir ofta lång väntan på lämpligt väder. En flygskärm färdas normalt i ca 35 km/h. Därför flyger man normalt inte i vindhastigheter över 8 m/s (knappt 30 km/h). De allra bästa förutsättningarna för skärmflyg finns utomlands t.ex.i Spanien, Frankrike, Turkiet eller Sydafrika. Där handlar det nästan uteslutande om flygningar från berg.

En stor fördel med sporten är att utrustningen är lätt att ta med sig. Den väger ca 15-20 kg och får plats i en rejäl ryggsäck. Trenden är att utrustningen blir lättare och lättare. Lättviktsutrustningar under 10kg förekommer. Den ca 25 kvadratmeter stora skärmen packas upp på under 5 minuter man kan vara flygfärdig på ca 10 minuter. Vilken annan flygsport erbjuder sådana möjligheter?

Men vad betyder väl lite väntan, företrädesvis med en kopp kaffe i näven, tillsamman med likasinnade, när man väl sitter i lufthavet med fötterna hundratals meter över marken och solen skiner? Från den höjden ser man lååångt... Efter ett tag lär man sig att flyga i termik och vem vet, kanske kan man slå något rekord så småningom! Det längsta flyget som gjorts i Sverige är 149 km långt. Hittar man termik är höjder kring 1500m inte ovanligt men betydligt högre höjder än så förekommer också. Utomlands har piloter flugit över 300 km och flera tusen meter högt.

flygfoto.jpg
Man ser lååångt från ett par hundra meter ovan marken!

Mer inspiration? Kolla in videos på Vimeo eller
Youtube

Är beroendeframkallande ;-)